info@eurokonzalting.com            en
enp
OSNOVNA ŠKOLA ŠIJANA NASELJE VALTURA OSVANULA U NOVOM RUHU

OSNOVNA ŠKOLA ŠIJANA NASELJE VALTURA OSVANULA U NOVOM RUHU

Dana 10. veljače 2020. godine u prostorijama OŠ Šijana u Valturi održana je konferencija za medije povodom završetka EU projekta energetske obnove područnog odjeljenja OŠ Šijana u naselju Valtura. Na konferenciji su bili nazočni: Marko Ravnić, načelnik Općine Ližnjan, zamjenik načelnika Matija Maurović, ravnateljica OŠ Šijana, Alma Tomljanović te predstavnici Eurokonzaltinga Emil Šetić i Bogdana Trivak.

Nakon uvodne riječi zamjenika načelnika, Matije Maurovića riječ je preuzeo načelnik Općine Ližnjan koji je predstavio pozitivne učinke projekta na lokalnu zajednicu Općine Ližnjan te postignute rezultate provedbom projekta energetske obnove OŠ Šijana.

Ravnateljica OŠ Šijana, Alma Tomljanović predstavila je konkretne aspekte projekta na samu kvalitetu boravka djece, učitelja i njihovih roditelja. Predstavnici Eurokonzaltinga naznačili su kako je završetkom projekta postignut opći cilj projekta, a to je povećanje kvalitete osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u Općini Ližnjan uz ostvarene specifične ciljeve:

 1. povećanje kvalitete boravka djece u područnoj OŠ Šijana u Valturi,
 2. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Općini Ližnjan i Istri,
 3. prelazak na ekonomiju s niskom razinom emisije CO2 u Općini Ližnjan.
 
Projekt je u 2018. godini prijavljen na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektu je odobreno 262.088,45 kuna bespovratnih sredstava od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Završetkom projekta energetske obnove OŠ Šijana postignuti su sljedeći rezultati:

 • zgrada područne škole prešla je iz energetskog razreda D u energetski razred C, godišnja ušteda energije nakon energetske obnove iznosi 56,94%,
 • ukupna godišnja ušteda potrebne toplinske energije iznosi 18.458,89 kWh/god te odnos investicije i godišnje uštede energije iznosi 36,81 kn/kWh/god. Nakon provedene energetske obnove ušteda na potrebnoj toplini za grijanje iznosi 61,25%,
 • smanjena je emisija CO2 za 4,34 t/god (odnosno 61,25%).

Ušteđena sredstva će biti uložena u daljnje unapređenje obrazovanja u Općini Ližnjan. Ujedno će se omogućiti ušteda za buduća ulaganja za potrebe predmetne zgrade, a istim se povećava i mogućnost za sufinanciranje EU projekata u budućnosti, odnosno apliciranje na natječaje kojim se nastavlja povećanje kvalitete usluge koju škola pruža.

Objavljeni novinski članci:

Eurokonzalting, 12.02.2020.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt