info@eurokonzalting.com           
enp
Provedba (vođenje) projekata u proizvodnji i turizmu odobrenih za sufinanciranje iz EU fondova

Provedba (vođenje) projekata u proizvodnji i turizmu odobrenih za sufinanciranje iz EU fondova

Značajan broj poduzetnika u djelatnostima proizvodnje i turizma upoznat je sa činjenicom da je nakon odobrenja EU projekta potrebno pristupiti pripremi Plana nabave a zatim i provedbi planiranih nabava. Isto se provodi u skladu s tzv. Pravilnikom za neobveznike Zakona o javnoj nabavi. Ukoliko procijenjena vrijednost nabave prelazi pragove od 1 mil. kuna za robe ili usluge odnosno 5 mil. kuna za radove pojavljuje se vrlo visok rizik gubitka već odobrenih bespovratnih sredstava. Postupak je u pravilu složen, unatoč relativno jednostavnom (osnovnom) sadržaju koji se traži unutar predmetnog Pravilnika.

Potrebno je posebnu pažnju obratiti na pojedine kriterije za isključenje ponuditelja ili uvjete sposobnosti, gdje je rizik od pretjeranih zahtjeva vrlo visok. Svi previše rigorozni uvjeti u Pozivu na podnošenje ponuda rezultiraju u pravilu financijskim korekcijama čime se odobrena vrijednost bespovratnih sredstava može umanjiti i do 100% prvotno odobrene vrijednosti. Greške su vrlo često rezultat žurbe kako bi se objekt na vrijeme izgradio ili oprema nabavila s obzirom na raspoloživo vrijeme provedbe projekta i duge rokove izgradnje objekata (sa svim neočekivanim događajima koji se pojavljuju) ili produljene rokove nabave strojeva i opreme.

Vrlo često greške se događaju i prilikom provedbe sklopljenih ugovora. Potrebno je paziti na sve odredbe ugovora koje nešto zahtijevaju od jedne ili druge ugovorne strane kao i rokove koji su ugovorom definirani. Provedba ugovora najčešće je razlog za financijske korekcije, posebno dijelovi ugovora koji se odnose na tražena jamstva. Ista trebaju biti dostavljena u obliku i roku navedenom u ugovoru!

Prema najnovijim neslužbenim informacijama svaki treći EU projekt dobije financijsku korekciju od strane nadležnog tijela čime se umanjuju prvotno dodijeljena bespovratna sredstva.

Ukoliko imate potrebe za provedbom EU projekata koji su već odobreni stojimo vam na raspolaganju. S dvadeset godina iskustva u EU projektima vjerujemo da možemo izvući najviše moguće za vaše projekte.

Eurokonzalting, 20 godina rada s EU fondovima na području cijele Hrvatske. Tel. 091 797 24 25.

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt