info@eurokonzalting.com           
enp
OPG KATARINA DRUŽETA -  Želimo turistima pružiti cjelokupni doživljaj

OPG KATARINA DRUŽETA - Želimo turistima pružiti cjelokupni doživljaj

Jugoistočni dio Istarskog poluotoka skriva brojna mala mjesta, bogata prekrasnom prirodom, malim poljoprivrednim gospodarstvima i autohtonim istarskim proizvodima. Među njima su i Hrboki, smješteni na otprilike 300 m nadmorske visine, na brdovitom području, udaljeni tek pola sata vožnje od Pule, te 4 km od mora, tj. Raškog zaljeva.

Odavno su ovdje brojni stanovnici prepoznali priliku, obnovili ili sagradili kuće, osobito luksuznije vile i krenuli u iznajmljivanje. Odlučila je to učiniti i mlada Katarina Družeta koja je kroz svoj novootvoreni OPG ostvarila bespovratna sredstva iz EU fondova i krenula u ostvarivanje svojih ideja.


pogled 800
Prekrasan pogled pruža se sa OPG-a Katarina Družeta.


Upravo su joj Mjere 6.1. i 6.2. omogućile dodatno ulaganje i modernizaciju malog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te pružanje dodatne usluge - ruralnog turizma.
No, ruralni ostaje samo u nazivu jer će uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU na sadašnjoj zarasloj parceli za tri godine nastati ruralna kuća za odmor od oko 60 m2 s terasom, parkingom, bazenom i dječjim igralištem.

„Naravno da 50. 000 eura koje sam ishodila natječajem za Mjeru 6.2. neće biti dovoljno“, kako i sama kaže, „ali uz moja sredstva i kredit banke omogućit će nam da u roku završimo s radovima i krenemo u povrat investicije“. Upitali smo je hoće li to biti teško s obzirom na veliki broj kuća za odmor na njenom području ali kaže da „neće“. Ona može pružiti puno više od klasičnog smještaja, tu je „degustacija sedam vrsta maslinovog ulja, domaće i svježe voće i povrće te kontakt sa životinjama“. Konji i magarci predstavljaju važan dio OPG-a te će omogućiti odraslima i djeci jedinstveni susret i druženje.


magarci 800
OPG Katarina Družeta želi svojim posjetiteljima ponuditi više od običnog smještaja.


No, nisu to jedine Katarinine želje koja je još kao dijete pomagala roditeljima i tako stjecala znanje koje joj je danas od neprocjenjive važnosti.
Kako bi se svi radovi na poljoprivrednom gospodarstvu odvijali na što jednostavniji način kroz natječaj za Mjeru 6.1. odobrena su joj sredstva za kupnju traktora i atomizera za špricanje maslina te ostala mehanizacija. Preostaje još kupnja 5.000 m2 zemlje i sadnja maslina. Rok je još 2 godine, a „do 2020. planiramo završiti sa svim aktivnostima navedenim u poslovnim planu“ dodaje.Zadovoljna je Katarina Družeta što će joj mehanizacija ostvarena natječajem za Mjeru 6.1. olakšati obavljanje poslova na OPG-u.


OPG Katarina Družeta raste i razvija se kroz ulaganje u mehanizaciju, nove nasade maslina, gradnju kuće za odmor ali i novozaposlene. „Ja i suprug ćemo“, kaže „za sada raditi na gospodarstvu, no ako dođe do porasta obima posla postoji mogućnost novih zapošljavanja“.
Zanimalo nas je da li je naišla na prepreke tijekom same prijave na natječaj i sada u ranoj fazi provedbe. Uz smijeh odgovara „svaki dan i svaki poziv donose nove probleme, no sve ovisi o vama i o tome hoćete li problem riješiti ili odustati. Mi se trudimo biti fleksibilni, rješavati probleme postupno i ne odustajati kako bi postigli naše ciljeve“.

Mladim poljoprivrednicima koji se žele ozbiljno baviti poljoprivredom savjetuje da „se prijave na mjere za bespovratna sredstva iz EU fondova. Nije jednostavno, potrebno je zadovoljiti brojne uvjete, ali ustraju li i ostvare ih kao i mi, to će im uvelike olakšati posao“.

Zahvaljujemo Katarini što je podijelila svoju priču i nadamo se da će ona poslužiti kao primjer svima koji uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova žele ulagati u modernizaciju i pružanje novih usluga na svom OPG-u.


Ukoliko imate OPG, obrt ili trgovačko društvo upisano u Upisnik poljoprivrednika i želite se prijaviti na neku od mjera ruralnog razvoja, javite se središnjem uredu Eurokonzaltinga u Puli, tel. 052/544-825 ili uredima u drugim gradovima.


Eurokonzalting, 28.06.2019.

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt