info@eurokonzalting.com            en
enp
Kada i kakve koristi mogu imati ulagači od Zakona o poticanju ulaganja (1. dio)

Kada i kakve koristi mogu imati ulagači od Zakona o poticanju ulaganja (1. dio)

Zakon o poticanju ulaganja (NN 102/15) stupio je na snagu 2. listopada 2015.godine te je u potpunosti usklađen s Uredbom Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014, odnosno s pravnom stečevinom EU iz područja državnih regionalnih potpora za ulaganje.

Poticanje ulaganja, u smislu ovog Zakona, predstavlja sustav potpora za ulaganje i potpora za pravodobno ostvarenje potrebnih ulagačkih aktivnosti, a potpore se odnose na projekte ulaganja i jačanje konkurentske sposobnosti u:

 1. PROIZVODNO-PRERAĐIVAČKIM AKTIVNOSTIMA (OPĆENITO)
 2. RAZVOJNO-INOVACIJSKIM AKTIVNOSTIMA:
Za investicije u razvojno-inovacijske aktivnosti odobravat će se za sljedeće projekte ulaganja koje utječu na razvoj novih i znatno unapređenje postojećih:

– proizvoda

– proizvodnih serija

– proizvodnih procesa

– proizvodnih tehnologija

– aktivnostima poslovne podrške

– aktivnostima usluga visoke dodane vrijednosti.

 1. AKTIVNOSTIMA POSLOVNE PODRŠKE:
Za investicije u aktivnosti poslovne podrške dodatne potpore odobravat će se za sljedeće projekte ulaganja:

 1. Centri za odnose s kupcima/korisnicima (svi oblici pozivnih centara, multimedijskih kontaktnih centara i drugi tipovi kontaktnih i servisnih centara s kupcima/klijentima usmjerenih na tehničku podršku i rješavanje problema kupaca/klijenata).
 2. Centri izdvojenih poslovnih aktivnosti (centri usmjereni na izdvajanje i koncentraciju poslovnih aktivnosti, kao što su: financije, računovodstvo, marketing, dizajn proizvoda, audio-vizualna djelatnost, razvoj ljudskih potencijala i razvoj informacijske tehnologije).
 3. Logistički i distribucijski centri (centri usmjereni na osnivanje i izgradnju logističko-distribucijskih centara visoke tehnologije koji omogućavaju: intermodalni transport robe, skladištenje robe, pakiranje i manipuliranje robom radi znatnog unapređenja logističkih i distribucijskih operacija unutar poslovnih procesa te isporuku dobara, a odnose se na projekte ulaganja u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima).
 4. Centri za razvoj informacijsko-komunikacijskih sustava i softvera za:
– razvoj i primjenu informacijskih sustava

– izdvajanje upravljanja informacijskim sustavima

– razvoj telekomunikacijsko-mrežnih operacijskih centara

– razvoj i primjenu novih softverskih rješenja.

 1. AKTIVNOSTIMA USLUGA VISOKE DODANE VRIJEDNOSTI:
 2. Aktivnosti kreativnih usluga su:
aktivnosti u području arhitekture, dizajna, različitih oblika medijske komunikacije, promidžbe, izdavaštva, kulture, kreativne industrije i drugih aktivnosti u području umjetnosti.

 1. Aktivnosti ugostiteljsko-turističkih usluga su:
– projekti ugostiteljsko-turističkih objekata za smještaj, kategorije četiri ili pet zvjezdica, vrste: hotel, aparthotel, turističko naselje i kampovi

– projekti ugostiteljsko-turističkih objekata – hotel baština i drugih vrsta smještajnih objekata nastalih obnovom kulturno-povijesne baštine uz obveznu dostavu konzervatorskih uvjeta obnove

– projekti pratećih sadržaja svih prethodno navedenih vrsta smještajnih objekata

– projekti zdravstvenog, kongresnog, nautičkog, kulturnog turizma, zabavnih i/ili rekreacijskih centara i parkova, turističko-ekoloških projekata te drugih inovativnih projekata u turizmu visoke dodane vrijednosti.

 1. Aktivnosti upravljačkih, savjetodavnih, edukativnih usluga
 2. Aktivnosti usluga industrijskog inženjeringa.
Osim što se potpore moraju odnositi na projekte vezane na gore navedene točno određene aktivnosti, njima se mora osigurati i ekološki sigurna poduzetnička aktivnost i jedan ili više od sljedećih ciljeva:

 1. unos nove opreme i suvremenih tehnologija
 2. veća zaposlenost i izobrazba zaposlenika
 3. razvoj proizvoda i usluga više dodane vrijednosti
 4. povećanje poduzetničke konkurentnosti
 5. ravnomjerni regionalni razvoj Republike Hrvatske.
Ukupna potpora za ulaganje se izračunava kao postotak vrijednosti ulaganja, odnosno utvrđuje se na temelju prihvatljivih troškova ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu ili na temelju prihvatljivih troškova otvaranja novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem (trošak plaća).

U Republici Hrvatskoj jednaki tretman, prava i obveze imaju domaći i strani ulagači. Ulagači za svoje projekte ulaganja osim bespovratnih novčane potpore mogu koristiti i porezne olakšice.

Minimalno razdoblje očuvanja ulaganja i otvorenih novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem je 5 godina za velike poduzetnike, a 3 godine za male i srednje poduzetnike, ali ne može biti kraće od razdoblja korištenja potpora.

Drugi dio teksta o Zakonu o poticanju ulaganja u kojem će se detaljnije obraditi iznosi ulaganja, potpora, poreznih olakšica, kategorizaciji poduzetnika i predloženim novinama izmijenjenog i dopunjenog Zakona o poticanju ulaganja koji bi trebao stupiti na snagu ove godine čitajte na našim stranicama ubrzo.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt