info@eurokonzalting.com           
enp
OTVOREN NATJEČAJ - Bespovratna sredstva u turističkom sektoru u 2022. godini

OTVOREN NATJEČAJ - Bespovratna sredstva u turističkom sektoru u 2022. godini

Ministarstvo turizma je, u sklopu Mehanizma za oporavak i otpornost, objavilo poziv „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“. Za više informacija te provjeru uvjeta možete nam se obratiti na broj telefona: 091 454 4825 (Eurokonzalting, Odjel Strukturnih fondova).

Predmet Poziva je poticanje ulaganja poduzetnika koja će doprinijeti razvoju održivog turizma uz pomoć zelene i digitalne tranzicije.
Svrha ovog Poziva je razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš i učinkovitost resursa posebice onih u turistički slabije razvijenim područjima.

Poziv obuhvaća tri grupe:
Grupa 1: Razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju
 • Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja te velika poduzeća, čije je područje djelatnosti navedeno pod oznakama 55.1 Hoteli i sličan smještaj, 55.3 Kampovi i prostori za kampiranje i 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova (Nacionalna klasifikacija djelatnosti).

Grupa 2: Zelena i digitalna tranzicija malih iznajmljivača te njihova transformacija u poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu (U sklopu Grupe 2 potiču se ulaganja u transformaciju smještajnih kapaciteta u domaćinstvima)
 • Prihvatljivi prijavitelji jesu fizičke osobe iznajmljivači ili skupina postojećih iznajmljivača koji imaju važeće rješenje za pružanje usluga u domaćinstvu, a koji moraju, najkasnije u trenutku donošenja Odluke o financiranju projektnog prijedloga imati registrirano trgovačko društvo ili obrt u djelatnosti 55.1 Hoteli i sličan smještaj sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

Grupa 3: Poticanje razvoja proizvoda i usluga te poslovnih modela u ekosustavima u lancu vrijednosti turizma koje doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji i rješavanju ključnih izazova u sektoru turizma
 • Prihvatljivi prijavitelji su pravne ili fizičke osobe koje imaju registriran obrt, mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnici u turizmu - poduzeća koja su registrirana za obavljanje djelatnosti u turizmu.


Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 1.250.000.000,00 HRK

- Grupa 1: Razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju1.020.000.000,00 HRK za sljedeće aktivnosti:
 • potpora razvoju turističke ponude i sadržaja te procesima u turističkom poslovanju prihvatljivima za okoliš i učinkovitost resursa kod malih, srednjih i velikih poduzeća, uključujući ulaganja: u objekte, okoliš i opremu, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, uvođenje kružnog gospodarstva, ulaganja u opremu za postizanje i povećanje higijenskih, zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta, osiguravanje preduvjeta za dobivanje eko certifikata (npr. EU ecolabel), povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije,
 • nabava opreme za digitalizaciju turističkog poslovanja kod malih, srednjih i velikih poduzeća ili smanjenja otpada te na prelazak na kružno gospodarstvo.

- Grupa 2: Zelena i digitalna tranzicija malih iznajmljivača te njihova transformacija u poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu50.000.000,00 HRK za sljedeće aktivnosti:
 • Ulaganja prihvatljiva za okoliš i učinkovitost resursa: u objekte, okoliš i opremu, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, povećanje standarda i kvalitete proizvoda, uvođenje kružnog gospodarstva, ulaganja u opremu za postizanje i povećanje higijenskozdravstvenih i sigurnosnih uvjeta, osiguravanje preduvjeta za dobivanje eko certifikata (npr. EU ecolabel), ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije, potpora procesima digitalizacije turističkog poslovanja kod mikro poduzeća.

- Grupa 3: Poticanje razvoja proizvoda i usluga te poslovnih modela u ekosustavima u lancu vrijednosti turizma koje doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji i rješavanju ključnih izazova u sektoru turizma180.000.000 HRK za sljedeće aktivnosti:
 • Ulaganja u aktivnosti istraživanja i inovacija kod malih, srednjih i velikih poduzeća u cjelokupnom lancu vrijednosti turizma, uključujući i njihovo umrežavanje, razvoj inovativnih turističkih proizvoda, ulaganja u prijenos tehnologije i suradnju među poduzećima, istraživačkim centrima i u sektoru visokog obrazovanja.

Rok za prijavu projektnih prijedloga je 3. veljače 2023. godine u 12 sati.

Za sve dodatne i najnovije informacije te za provjeru kriterija obratite nam se na broj telefona 091 454 4825, Odjel Strukturnih fondova.


Eurokonzalting, 21.10.2022.

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt