info@eurokonzalting.com           
enp
Objavljen nacrt natječaja za Mjeru 4.1.1. – Ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu

Objavljen nacrt natječaja za Mjeru 4.1.1. – Ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 12. rujna 2022. godine nacrt natječaja za provedbu Mjere 4.1.1“ Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« - ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu na portalu e-savjetovanje gdje je isti dostupan za javnu raspravu, odnosno iskazivanje mišljenja svih zainteresiranih. Savjetovanje će trajati do 27.rujna 2022. godine nakon čega se očekuje konačna objava natječaja. Za više informacija te provjeru uvjeta temeljem nacrta natječaja možete se obratiti na broj telefona: 091 125 7777 (Eurokonzalting, Odjel ruralnog razvoja).


Objavljen je Nacrt natječaja za mjeru 4.1.1. koji se odnosi na ulaganje u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu. Svrha Natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava putem ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu čime se uz učinkovito korištenje prirodnih resursa i očuvanje okoliša želi doprinijeti održivom oporavku gospodarstava.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 63.500.000,00 HRK od čega:

 • 19.000.000,00 HRK za ulaganja u Primorsko-goranskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Istarskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj županiji
 • 44.500.000,00 HRK za ulaganja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji, Brodsko-posavskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Karlovačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Zagrebu, Međimurskoj županiji, Varaždinskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji i Zagrebačkoj županiji.


Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 EUR.

Najviša visina javne potpore po projektu iznosi do 100.000 EUR.

Intenzitet javne potpore iznosi 50%, a može se uvećati za dodatnih 20% u sljedećim slučajevima:

 • ulaganje provodi mladi poljoprivrednik
 • ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima.


Prihvatljivi korisnici:

 • fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku objave Nacrta natječaja (mladi poljoprivrednici to mogu biti i kraće)
 • proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija.


Kod fizičkih osoba nositelj poljoprivrednog gospodarstva/vlasnik/vlasnici obrta mora/ju:

 • biti upisani u Registar poreznih obveznika po osnovi poljoprivrede najmanje godinu dana prije objave Nacrta natječaja na e-savjetovanju (izuzev mladih poljoprivrednika koji to mogu biti i kraće)
 • plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje
 • plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje po bilo kojoj osnovi najmanje godinu dana prije objave nacrta Natječaja na e-savjetovanju (izuzev mladih poljoprivrednika koji to mogu i kraće te umirovljenika koji ne moraju plaćati doprinose).


Pravne osobe moraju imati iskazanu najmanje jednu zaposlenu osobu prema satima rada u godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika za zadnje odobreno računovodstveno razdoblje, izuzev proizvođačkih organizacija i mladih poljoprivrednika.

Korisnik (izuzev zadruga i proizvođačkih organizacija) pri podnošenju zahtjeva za potporu mora dokazati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva:

 • od najmanje 6.000 EUR-a SO u slučaju ulaganja u sektoru voća (uključujući vinovu lozu i masline), povrća, cvijeća i ukrasnog bilja
 • od najmanje 8.000 EUR -a SO u slučaju ulaganja u ostalim sektorima.


Projekt se odnosi na ulaganje u:

 1. lokalizirano navodnjavanje - kap po kap (podzemno i podpovršinsko) i mikrorasprskivači
 2. navodnjavanje iz zraka kišenjem i/ili navodnjavanje (samohodnim) sektorskim rasprskivačima
 3. samostalno ulaganje u sustave za crpljenje i dovod vode
 4. samostalno ulaganje u automatizaciju sustava za navodnjavanje.


Za sve dodatne i najnovije informacije te za provjeru kriterija na osnovi novoobjavljenog Nacrta natječaja obratite se na broj telefona 091 125 7777, Odjel ruralnog razvoja.

Eurokonzalting, 12.09.2022.

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt