info@eurokonzalting.com           
enp
EU fondovi i bespovratna sredstva za poduzetnike u 2022. godini

EU fondovi i bespovratna sredstva za poduzetnike u 2022. godini

Hrvatskoj je od 2021. do 2027. godine na raspolaganju gotovo 25 milijardi eura bespovratnih sredstava i povoljnih kredita iz EU fondova. Pri tome se oko 14 milijardi eura odnosi na natječaje iz tzv. Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) a 11 milijardi iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Prve natječaje iz VFO-a očekujemo realno u drugoj polovici 2022. godine nakon završetka procedure usuglašavanja i usvajanja od strane Europske komisije. U tijeku je usvajanje operativnih programa, od kojih će za poduzetnike vjerojatno najizdašniji biti Operativni program za konkurentnost i koheziju.

Unutar istog Programa očekujemo natječaje za male i srednje poduzetnike, pa i velike tvrtke čiji bi osnovni cilj trebao biti digitalna i zelena transformacija poslovanja te poticanje inovacija i inovativnih projekata, posebno u visokotehnološkim granama.

Konkretno, već u drugom kvartalu 2022. godine očekujemo nove natječaje za digitalizaciju poslovanja koji bi trebali uključivati ulaganja u informatičku i drugu tehnološki suvremenu opremu za digitalizaciju. Očekujemo da bi bespovratna sredstva trebala iznositi do 700.000 kuna po projektu a prihvatljivi troškovi su i troškovi zaposlenih na projektu, tehnička dokumentacija te upravljanje projektom.

Istom natječaju trebao bi prethoditi natječaj za vaučere za digitalizaciju u iznosu od 70.000 kuna do 150.000 kuna. Ista sredstva biti će namijenjena pripremi poduzetnika za procese digitalne i zelene transformacije poslovanja u vidu izrade web stranica, mobilnih aplikacija te drugih digitalnih rješenja.

U prvoj polovici 2022. godine očekujemo i veliki natječaj za turističku industriju. Predviđena ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za isti natječaj iznositi će između 1,2 i 2 milijarde kuna. Potencijalni korisnici biti će hoteli ali i drugi poslovni subjekti u turističkoj djelatnosti. Bespovratna sredstva bi trebala biti dostupna i za velike hotelske tvrtke. Očekivani postoci potpora iznose između 35% i 60% prihvatljivih ulaganja.

Unutar iste godine očekujemo i otvaranje natječaja s bespovratnim potporama za komercijalizaciju inovacija te potpore za nove tvrtke u visokotehnoškim sektorima.

Ukoliko planirate veća ulaganja, posebno u sektoru turizma gdje očekujemo da će maksimalne bespovratne potpore prelaziti milijun (potencijalno više milijuna eura), predlažemo da nas kontaktirate kako bismo na vrijeme pripremili cjelokupnu projektnu prijavu, uključujući i prikladnu projektnu dokumentaciju.

Eurokonzalting je na proteklim natječajima za sektor turizma ishodio bespovratna sredstva od približno 1 mil. eura po hotelu.

Posebno pozivamo poduzetnike s manje razvijenih područja RH koji planiraju složenija ulaganja da nam se na vrijeme jave kako bi se pravovremeno provjerili preduvjeti za prijavu na navedene natječaje u sljedećoj godini. Neki od kriterija za prijavu odnositi će se na rezultate i pokazatelje poslovanja iz ove godine.


Za više informacija o očekivanim natječajima te pravovremenu pripremu projekata možete nas kontaktirati na broj 091 4544 825.

28.10.2021. Eurokonzalting

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt