info@eurokonzalting.com            en
enp
ITU mehanizam Urbanog područja Pula

ITU mehanizam Urbanog područja Pula

ITU mehanizam služi provedbi aktivnosti održivog urbanog razvoja naglašene teritorijalne dimenzije s ciljem pokretanja razvoja, brige o ekologiji te uključivosti gradova.

Preko 23 milijuna eura
stoji na raspolaganju Urbanom području Pula (koje uključuje Grad Vodnjan te Općine Barban, Medulin, Ližnjan, Marčana i Svetvinčentat) za realizaciju razvoja sredine i kompetentnosti unutar ekonomskih, ekoloških, klimatskih, demografskih i društvenih izazova koji utječu na cijelo urbano područje.

Novoustrojeni ITU ured u Puli djeluje kao svojevrsna platforma za provedbu projekata od strateške važnosti za Grad Pulu i partnere koji čine urbano područje. Na održiv će se i kvalitetan način provoditi međusektorsko planiranje, koordinacija i komunikacija, implementacija i realizacija razvojnih aktivnosti. Predviđen je snažniji koordinativan i participativan pristup razvoju poticanjem suradnje javne vlasti s civilnim sektorom, a sve sa svrhom pružanja kvalitetne usluge u zajednici koja će zadovoljavati i odgovarati na potrebe stanovništva.

Putem ITU instrumenata će se moći sufinancirati i nekolicina ključnih strateških projekata iz domene kulturne baštine kojima će se dodatno oživjeti kulturna i turistička slika urbanog područja. U planu je obnova i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta, pulskog fortifikacijskog sustav, stara vodnjanska uljara će biti pretvorena u multimedijalni centar Torcio te će se realizirati projekt očuvanja svetvinčentske kulturne baštine.
Poduzetnicima urbanog područja će poticaj za rad u inovativnom i modernom okruženju biti i predviđene investicije u poduzetničke inkubatore i poslovne zone. Unaprjeđenje obrazovanja te povećanje dostupnosti visokog školstva svim društvenim skupinama mladom sveučilišnom gradu poput Pule je od velike važnosti.

Pula je jedan od sedam gradova nositelja urbanih područja pored Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda u kontinentalnom dijelu te Splita, Rijeke i Zadra u primorskom dijelu. Ukupan raspoloživi iznos za aktivnosti održivog urbanog razvoja za svih sedam urbanih područja iznosi 345 milijuna eura.

Aktivnosti ITU mehanizma će Urbanim područjima pridonijeti stvaranjem povoljnijih uvjeta poduzetnicima, unaprjeđenjem kluturne baštine, unaprjeđenjem sustava obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanjem energetske učinkovitosti, borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti povećanjem zapošljavanja.

Pokrenuta je i realizacija financiranja bespovratnim sredstavima u sklopu ITU mehanizma za projekt nabavke 20 novih autobusa na stlačeni prirodni plin te za izgradnju prigodne punionice plina.

ITU mehanizam se financira iz tri različita Europska fonda (Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda), a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.

Tri su i ključna strateška cilja:
  • razvijati zeleno i pametno Urbano područje,
  • koristiti kulturnu baštinu za osnaživanje razvoja Urbanog područja te
  • osnažiti uključivost Urbanog područja

Kroz ova tri cilja - utemeljena na Strategiji razvoja Urbanog područja Pula - predviđen je zelen, pametan i uključiv razvoj i rast.

Novosti iz EU fondovaZa sve novosti iz EU fondova ostavite svoj kontakt e-mail ovdje. Šaljemo isključivo važne novosti!

captcha 

Facebook

Kontakt podaci

  • Adresa :
    Mletačka 6, 52100 Pula
  • Tel : (+385) 52 544 825
  • Fax : (+385) 52 352 288
  • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt