info@eurokonzalting.com           
Proizvodnja

Proizvodnja

Proizvodnja predstavlja stvaranje nekog proizvoda kroz niz procesa sa ciljem buduće prodaje proizvedenog proizvoda. Može se odvijati u vidu manje proizvodnje u privatnim domovima, u manjim radionicama ili velikim tvornicama.

Proizvodnju provode velika, mala i srednja poduzeća koji ulažu vlastite inpute kako bi proizveli outpute. Proizvodnja je proces kombiniranja proizvodnih faktora sa ciljem stvaranja proizvoda namijenjenih zadovoljenju ljudskih potreba.

Poduzeće je svaki subjekt koji se bavi ekonomskom djelatnošću, bez obzira na njegov pravni oblik. To uključuje, posebno, samozaposlene osobe i obiteljska poduzeća koji se bave obrtom ili drugim djelatnostima te partnerstva ili udruženja koja se redovno bave ekonomskom djelatnošću.

Kategorija mikro, malih i srednjih poduzeća (MSP) sastoji se od poduzeća koja imaju manje od 250 zaposlenih i godišnji promet koji ne premašuje 50 milijuna eura, i/ili godišnju bilancu koja ne premašuje 43 milijuna eura. Unutar kategorije MSP-ova malo poduzeće definira se kao poduzeće koje ima manje od 50 zaposlenih, a čiji godišnji promet i/ili godišnja bilanca ne premašuje 10 milijuna eura. Unutar kategorije MSP-ova mikro-poduzeće definira se kao poduzeće koje ima manje od 10 zaposlenih, a čiji godišnji promet i/ili godišnja bilanca ne premašuje 2 milijuna eura.

Malo i srednje poduzetništvo temelj su razvoja kvalitetne proizvodnje svakog gospodarstva. Europska unija prepoznaje važnost MSP-a te potiče financiranje. Strategija razvoja MSP-a Republike Hrvatske ima za cilj poboljšanje konkurentnosti maloga gospodarstva u Hrvatskoj. Jedan od prioriteta u poticanju razvoja MSP-a odnosi se na unapređenje ekonomske uspješnosti maloga gospodarstva u sektorima prerađivačke industrije i usluga većim ulaganjem u R&D, višim stupnjem inovacija, rastom izvoza te daljnjim razvojem poslovnih mreža i povezanosti.

U strukturnim fondovima i proračunu Republike Hrvatske osigurani su pozamašni iznosi bespovratnih sredstava za obrtnike te male i srednje poduzetnike za izgradnju proizvodnih hala, nabavu strojeva i opreme te ulaganja u informacijsko-komunikacijske tehnologije. Visina potpore je od 35% do 90% ulaganja uz minimalno 100.000,00 do 15.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Neki od uspješno provedenih projekata u sektoru proizvodnje za izgradnju proizvodnih hala, nabavu strojeva i opreme te ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije za malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo jesu:

 • ORKAN ENERGIJA d.o.o. Tršće – odobreno 2.544.446,00 kuna bespovratnih sredstava iz IPARD-a za izgradnju kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije;
 • BRAJ KOP d.o.o. Katun Trviški – odobreno 593.513,21 kuna bespovratnih sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije za informatizaciju i automatizaciju proizvodnih i poslovnih procesa;
 • PERO & CO. d.o.o. Novigrad - odobreno 577.313,60 kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije;
 • Energo Sol Labin d.o.o. – odobreno 2.170.510,00 kuna bespovratnih sredstava iz IPARD-a, mjera 302 iz sektora obnovljivih izvora energije za izgradnju solarnih elektrana.

Cijena provođenja postupka izrade projekata u proizvodnji ovisi o veličini i karakteru projekta.

Više informacija o provedbi natječaja u sektoru proizvodnje te malog i srednjeg poduzetništva, kao i o uvjetima i visini te intenzitetu potpore može se dobiti upitom na e-mail ili ulaskom u bazu podataka tvrtke.  

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt