info@eurokonzalting.com           
enp
Objavljen natječaj - Intervencija 73.10 Ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, mjera 4.1.1.

Objavljen natječaj - Intervencija 73.10 Ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, mjera 4.1.1.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 17. studenog 2023. godine objavila je dugoočekivani natječaj za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
Prijave na natječaj biti će moguće od 22. siječnja do 22. veljače 2024. godine.

Putem natječaja – intervencije 73.10 prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisniku poljoprivrednika ili proizvođačke organizacije priznate u skladu s posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija.

Visina potpore iznosi od 15.000 EUR DO 2.000.000 EUR.

Intenzitet potpore iznosi 65 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a može se uvećati do 80 % za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici.

Prihvatljivi korisnici:
 • Moraju dokazati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 10.000 EUR za projekte u sektoru voća (uključujući masline i vinovu lozu), povrća (uključujući krumpir i gljive) i cvijeća, te ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva veću od 15.000 EUR za projekte u ostalim sektorima, izuzev proizvođačkih organizacija i zadruga.
 • Moraju u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu biti upisani u Upisniku poljoprivrednika najmanje godinu dana. Korisnik u kojem status nositelja/odgovorne osobe ima mladi poljoprivrednik koji je zatražio uvećanje intenziteta potpore može biti upisan u Upisnik poljoprivrednika i kraće od godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.
 • Registrirani kao pravne osobe moraju imati iskazanog najmanje jednog zaposlenika prema satima rada u godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika za zadnje odobreno računovodstveno razdoblje.
 • Fizičke osobe moraju u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu biti upisani u Registru poreznih obveznika po osnovi poljoprivrede najmanje godinu dana, izuzev mladih poljoprivrednika koji su zatražili uvećanje intenziteta potpore, koji to mogu biti i kraće.
 • Moraju imati podmirene, odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske.
 • Ne smiju biti u blokadi ukupno više od 30 dana u proteklih 6 mjeseci, od čega ne više od 15 dana u kontinuitetu uz uvjet da nije u blokadi u trenutku ishođenja BON2/SOL2 obrasca.

Prihvatljivi troškovi:
1. Građenje (izgradnja i/ili rekonstrukcija) i/ili opremanje (uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva):
 • objekata za životinje, staklenika, plastenika i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena, sadnog materijala i gljiva
 • ostalih gospodarskih objekata, upravnih prostorija s pripadajućim sadržajima koji su u funkciji osnovne djelatnosti
 • objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, ljuštenje, guljenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz vlastite primarne poljoprivredne proizvodnje
 • sustava za navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu i sustava za navodnjavanje izvan poljoprivrednog gospodarstva za potrebe primarne proizvodnje poljoprivrednog gospodarstva
 • objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih primarnih poljoprivrednih proizvoda
 • skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate, uključujući opremu za rukovanje i korištenje stajskog gnoja i digestata isključivo za vlastite potrebe
 • postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, solarna energija (isključujući rekonstrukciju fotonaponskih elektrana), bioplin) za potrebe vlastitih proizvodnih pogona korisnika, uključujući prostore koji su u funkciji postrojenja za proizvodnju energije, s pripadajućom opremom i infrastrukturom
 • objekata za prijem, obradu i skladištenje biomase za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe
 • objekata za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe
2. Ulaganje u navodnjavanje
3. Uvođenje biosigurnosnih mjera u okviru postojećih objekata za držanje životinja
4. Kupnja opreme za berbu, sortiranje i pakiranje vlastitih poljoprivrednih proizvoda
5. Kupnja poljoprivredne mehanizacije (uključujući mehanizaciju i opremu za preciznu poljoprivredu)
6. Kupnja gospodarskih vozila za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju (uključujući sektor vinogradarstva)
7. Restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada, isključujući restrukturiranje postojećih vinograda za proizvodnju grožđa za vino
8. Sustavi za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena
9. Kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta, do 10 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta
10. Strojevi i oprema za utovar, transport i primjenu organskog gnojiva
11. Kupnja strojeva za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe.
12. Ulaganja u zbrinjavanje stajskog gnoja te korištenje obnovljivih izvora energije nisu prihvatljiva kao samostalno ulaganje nego isključivo u sklopu građenja (izgradnje) novih objekata za proizvodnju i/ili povećanja postojećih proizvodnih kapaciteta rekonstrukcijom objekata.


Razlika ovog natječaja u odnosu na prethodne je što ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju ne smiju iznositi više od 50% prihvatljivog ulaganja (što ne vrijedi za ekološke poljoprivrednike).

Za sve dodatne informacije, izračun bodova te detaljnu provjeru svih uvjeta kontaktirajte nas na broj mobitela 091 125 7777.

Eurokonzalting, 20 godina rada s EU fondovima.

Facebook

Kontakt podaci

 • Adresa :
  Mletačka 6, 52100 Pula
 • Tel : (+385) 52 544 825
 • Fax : (+385) 52 352 288
 • Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 • Website : www.eurokonzalting.com

Kontakt